33 views 4 mins 0 kommentarer

Pallställ gör ditt lager effektivare

i Företag
mars 18, 2023

Kanske har du redan en bild av vilken lagerinredning du behöver. Kanske har du det inte. Oavsett vilket så finns det oändliga möjligheter med en enkel konstruktion. Tack vare en hållbar grundkonstruktion och noga utvalda material får du alltid låga underhålls- och driftskostnader. Det kompletta pallställslagret byggs endast av två komponenter: gavlar och bärbalkar. Vi berättar mer om pallställ och vilka möjligheter pallställ ger.

Mängder med olika pallställ

Det finns mängder med olika pallställ. Du kan variera ditt lagers inredning så att det passar för just din verksamhet. Olikheterna gör det också svårt eftersom en pallställs funktion handlar oftast om att placera tunga saker på. Säkerheten måste vara i första hand även om själva pallställets konstruktion är enkel i sig. Säkerhetsföreskrifterna är viktiga att leva upp till när det kommer hantering av pallställ och tyngre gods. Då det rör sig om personalens arbetsplats, är det viktigt att krav uppfylls, såsom märkning av maxlast på pallställ. Inredning och utrustning ska väljas, utformas och placeras med hänsyn till arbetstagarnas olika förutsättningar och de krav som arbetsuppgifterna ställer. Den ska kunna användas utan risk för ohälsa och olycksfall. Den som i huvudsak arbetar stående eller gående ska ha möjlighet att sätta sig.

Att tänka på

När du funderar på pallställ och ett komplett set för ditt lager är det några saker som är viktigt att beakta. För det första är det utrymmet i sig du bör mäta noggrant. Hur högt är det i tak? Vilken höjd kan du ha på gaveln? Tänk även in vad det är du ska förvara på pallarna. Allt har betydelse vid din mätning. Vilken höjd ligger första bärbalken på? Här gäller det att fundera på både vad som förvaras men även rörelsen i själva lagret. Själva rörelsefriheten hänger också ihop med nästa punkt att tänka på. Vilken höjd ligger översta balkplanet på? Når trucken? Går det att åka runt med din truck. Olika lager behöver olika hjälp. Hur många bärplan behövs? Vilket mått behövs mellan? Tänk på hur stor ytan är men mellanrummet mellan hyllplanen spelar stor roll för ditt lager. Hur många pallar/våning kan du ha? 1-4 st? Tänk också in vikten i allt detta. Hur mycket väger den tyngsta pallen? Maxvikt/pall. Ett pallställ, som är avsett för varierande laster, ska vara beständigt märkt
med maxlast per sektion och maxlast per bärplan. Märkningen ska sitta på väl
synlig plats. Tänk därför in redan från början hur förankringen ska vara.